Is "vegan leather" echt leder?

“Vegan leather” versus “vegetaal gelooid leder”

De laatste jaren is de bezorgdheid om het milieu in onze wereld steeds groter geworden. We zijn een wegwerpmaatschappij geworden, wat voor veel meer afval zorgt.

Tegelijkertijd zijn we ook veel bezig met onze gezondheid. Welke producten zitten in onze voeding, in onze kleding, in onze gebruiksvoorwerpen? Zijn deze schadelijk voor het milieu en onze gezondheid of niet?

Wij werken met verschillende merken die hun leder niet chemisch looien. Zij gebruiken geen chromium maar hun leders worden plantaardig gelooid.

The Bridge is bvb een Italiaanse lederwarenfabrikant, waarmee wij al meer dan 30 jaar werken. Hun lederwaren zijn gemaakt van volnerf plantaardig gelooid Italiaans leder, dat gepolijst wordt om zacht en ongelooflijk stralend te worden. De artikelen worden getamponeerd om de mooie kleuren te krijgen en gaan niet in kleurbaden. Zij doen dus niet aan chemisch looien, waarbij chroomzouten worden gebruikt. Dit leder is zeer duurzaam, wordt steeds mooier in gebruik en gaat decennia lang mee. Andere fabrikanten die dit ook doen zijn Campomaggi en O My Bag. Deze tassen zijn vatbaarder voor krasjes of natuurlijke vlekjes maar dit geeft ze juist ook die speciale uitstraling. Zo is elke tas uniek met zijn kleine imperfecties, krijgt een eigen patine en wordt mooier door het dragen. Dit zijn tassen die je jaren en jaren kan dragen en herdragen, om niet te zeggen dat ze onverslijtbaar zijn.

Is dit nu “vegan leather”?

Neen, eigenlijk moeten we zeggen dat vegan leder helemaal geen leder is. Hier wordt geen gebruik gemaakt van dierhuiden. “Vegan leather” is in de meeste gevallen een materiaal dat ontstaat uit een combinatie van een stof en polyurethaan of PU. Dit PU bestaat al lang en wordt voor veel toepassingen gebruikt oa voor het verven en coaten van materialen. Het werd zeer populair omdat het zorgt voor een goede krasvastheid en een lage waterdoordringbaarheid. 

“Vegan leather” heeft als materiaal dus zeker voordelen, maar van leder kunnen we niet spreken. Voor onze klanten die liever geen lederen tassen kopen, hebben wij het trendy en milieuvriendelijke merk Inyati in ons gamma. Deze vegan tassen zijn gemaakt van PET flessen, waardoor ze onrechtstreeks meewerken aan de afvalverwerking. Deze handtassen zijn heel mooi van afwerking, maar gaan wel niet mooier worden in gebruik. Na een aantal jaren verliezen ze hun eigenschappen en mooie uitzicht. Langs de andere kant is de prijs van deze handtassen beduidend lager en kan je zonder zorgen je tas wegdoen als ze versleten is.

Iedereen kiest waar zijn voorkeur ligt. Weet dat wij je in beide gevallen, maar vooral in het leder, een mooie keuze kunnen laten zien in de winkel. Op de webshop kan je eens kijken bij "collecties" naar de verschillende merken die wij volgen.