Hoe bescherm ik mijn nieuwe lederen (hand)tas?

Eerst en vooral dikke proficiat met je nieuwe aanwinst, want met de aankoop van een lederen (hand)tas ben je verzekerd van jaren plezier. Er zijn echter een aantal dingen waarmee je moet opletten als je je tas in goede staat wilt houden.

 Enkele weetjes eerst: leder is gemaakt van dierenhuid, nogal duidelijk. Bijgevolg zijn kleine verschillen in kleur en structuur heel logisch,  omdat natuurlijk elk dier anders is. Een lederen handtas heeft, net zoals jouw huid, ook wat verzorging en liefde nodig.

Ten eerste: spuit je lederen handtas voor gebruik in met een vuil- en waterafstotende spray. Doe dit buiten of in een goed geventileerde ruimte, altijd op een afstand van ongeveer 30cm en spuit je tas helemaal in. Daarna laat je ze een tijdje goed drogen en je tas is klaar voor gebruik.

Dit moet regelmatig herhaald worden. Hoe dikwijls is afhankelijk van de gebruikte spray. Wij hebben 2 soorten spuitbussen in huis: de 1909 Collonil supreme protect spray en de Nanex spray. Je vindt ze hier.

Pas op: Er zijn uitzonderingen. Bij o.a. lakleder en ingewaxt leder raden wij het inspuiten niet aan. Bij lak kan dit de eventuele beschermende laag aantasten en doffe plekken veroorzaken. Bij ingewaxt leder is het regelmatig inwaxen van de tas de beste manier om het te beschermen en onderhouden. Een voorbeeld hiervan zijn de artikelen van The Chesterfield Brand. Zij hebben hiervoor een uitstekend onderhoudsprodukt: de Chesterfield Brand leder wax. Je vindt hem hier.

Ten tweede: gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen of heel veel water om je tas te poetsen. Dit kan vlekken veroorzaken of zelfs plekken vastzetten die er eventueel al zijn. Een droge of licht vochtige doek mag wel om je tas regelmatig eens af te vegen en het oppervlakkige vuil zo te verwijderen. 

Tenslotte: er bestaan zeer veel verschillende soorten leder. Het ene leder vraagt soms een heel ander onderhoud dan een ander leder.

Veel merken steken een kaartje in de tas of geven een boekje mee met tips voor het onderhoud van hun lederen tassen. Als dit bij jouw tas het geval is, volg dan zeker hun raad op.